Bedrijfsovername zonder eigen geld

Een bedrijfsovername zonder dat je 1 euro op je rekening hebt? Ja, dat kan. In dit artikel tips hoe je een bedrijf kunt overnemen zonder eigen vermogen. Wordt ondernemer zonder zelf een zaak op te bouwen. Een bedrijfsovername zonder eigen geld wordt dit genoemd.

Ondernemer zijn is een droom voor velen. Niet iedereen wil het risico nemen om vanuit niets een bedrijf op te bouwen. Een meer veilige constructie is naast je werk een bedrijf op te bouwen. Ook dat zal tijd en geld vereisen en onzekerheid over inkomsten van je bedrijf. Het kopen van een bestaand bedrijf kan een minder risicovolle optie zijn. Je hebt meer zekerheid dat je inkomsten hebt. Afhankelijk wat je koopt (een winkel, een webshop, een leverancier van kantoorartikelen) heb je direct al naamsbekendheid, klanten, leveranciers en misschien zelfs al personeel.

Hoe kun je een bedrijf overnemen als je geen eigen vermogen hebt? Hierbij enkele tips.

Tip 1: creëer liquiditeit door middel van krediet

Deze optie werkt vooral voor ondernemers in wording die nog een vaste baan hebben. Met je salaris kun je een persoonlijke lening aanvragen bij de bank. Je kunt dit aanvullen met een verhoging van je kredietruimte. Als je rond de 2000 euro netto salaris elke maand ontvangt en je hebt rond de 750 woonlasten per maand (huurwoning), dan kun je rond de 20.000 euro lenen. Het voordeel van deze vorm van financiering is dat je niet hoeft aan te geven bij de bank waar je het geld voor gaat gebruiken. Een nadeel is wel dat u rente en maandelijkse aflossing zult moeten afdragen.

Tip 2: betaal in termijnen maar claim alle toekomstige winst

Met deze optie laat u de over te nemen partij de overname zelf deels financieren. Stel u koopt een webshop voor 30.000 euro op basis van 12 x maandomzet. Stel dat de winstmarge 60% is. U spreekt met de verkoper af: ik betaal in 2 termijnen. 1e termijn direct na tekenen contract en 2e termijn een jaar later. U spreekt af dat de inkomsten tot een jaar later alvast voor u zijn. Als de winst na dat jaar in totaal evenveel is als een jaar daarvoor, dan heeft u alvast 18.000 euro. Hiermee betaalt u de helft van 30.000 euro na een jaar. U betaalt dan netto geen 30.000 euro voor de onderneming, maar 30.000-18.000 = 12.000 euro.  Grote voordeel van deze optie is dat u minder middelen in huis hoeft te hebben voor de overname. U heeft wel het risico dat de onderneming die u koopt minder winst genereert nadat u uw handtekening zet. U kunt dit beperken door een earn-out clausule op te nemen. Daarin spreekt u feitelijk voorwaarden af waar de verkoper aan moet voldoen qua omzet of winst. Voldoet de verkoper daar niet aan, dan betaalt u minder voor de overname.

Tip 3: ga in zee met investeerders

Indien het bedrijf wat u wilt overnemen enorme groeipotentieel heeft, dan is de interesse van een externe investeerder niet onrealistisch. Er zijn verschillende vormen van investeerders. Er zijn de informelere business angels (ook wel informal investor genoemd). Vaak zijn dit ex-ondernemers die het leuk vinden om jonge ondernemers te begeleiden. Ze hebben vaak eerder een bedrijf opgebouwd en verkocht met winst. Vaak speelt de persoonlijke klik een zeer grote rol. De informal investor moet het vertrouwen in jou hebben dat jij er een succes van maakt. Een voordeel van de informal investor is dat ze vaak iets minder professioneel zijn dan een ‘professionele’ investeringsmaatschappij.  Dat wil zeggen, ze zijn wellicht bereid om meer risico te nemen.

Naast informal investors zijn er de meer gevestigde investerings en participatiemaatschappijen. Deze zullen zeer kritisch en zakelijk naar uw voorstel kijken. Geld is voor hen geen probleem. Ze hebben vaak een fonds van waaruit ze investeren in bedrijven van soms wel tientallen miljoenen euro’s.

Wees wel ervan bewust dat u bij deze vorm van financiering een stuk zeggenschap inlevert. U bent niet meer de enige aandeelhouder.