Stijging technologie bedrijfsovernames in de VS

Afgelopen jaar hebben de technologie giganten in de US hun uitgaven van overnames verhoogd. Hewlett Packard, Google, Microsoft, SAP & Texas Instruments voerden het lijstje aan en hebben samen met de rest in totaal $219 miljard gespendeerd. Hiervoor hebben zij 3690 technologie bedrijven gekocht. T.o.v. het jaar daarvoor is dat een stijging van 17% in termen van uitgaven en 13% in het aantal deals.

Ondanks de wereldwijde recessie en de angst voor een verslechtering van de macro economie is er dus meer uitgegeven in de VS aan overnames dan in de afgelopen 6 jaar.
Rode draad voor de motieven achter de overnames zijn de geografische expansie plannen van deze Amerikaanse kopers.

Bedrijfsovernames in de VS weinig impact van private equity

Private equity bedrijven droegen weinig bij aan de stijging van de uitgaven. Terwijl het totale aantal van private equity-gesponsord transacties steeg met 44% in 2012 steeg hun totale overname uitgaven slechts zeven procent ten opzichte van het vorig jaar

In feite was er geen enkele private equity transactie tussen de 10 grootste deals van 2011 – de eerste keer dat dit is gebeurd sinds 2008.

De belangrijke transacties van het afgelopen jaar:

-Google, op zoek om haar mobiele activiteiten te versterken door middel van zowel hardware en octrooien, betaalde $ 12.5 miljard voor Motorola Mobility,

– Begin december deed SAP de grootste software-as-a-service transactie ooit; het kocht voor $ 3.65 miljard de software leverancier SuccessFactors.

– Hewlett-Packard, betaalde een verrassend hoge premie om de Britse software leverancier Autonomy te nemen. Met  $11.7 miljard vertegenwoordigt dit de grootste software-deal in zeven jaar.