Zelfstandig ondernemer worden door een bedrijf over te nemen: de MBI: Lenen Voor Overname.NL

Altijd al een eigen bedrijf willen hebben? Overweeg een management buy-in (MBI). Hiermee koopt u een bestaand bedrijf. Een MBI bestaat uit de volgende 3 basis stappen.

De voorbereiding van een MBI

Bepaal het ideale bedrijf

Het is van belang dat u voor uzelf in kaart brengt aan welke eigenschappen uw ideale overname bedrijf moet voldoen:

–          Hoe groot moet het zijn

–          Welke plaats

–          Wat voor producten/diensten

–          Welke sector/branche

Het zoeken naar geschikte MBI targets

Na de eerste fase is het zaak om te zoeken naar geschikte kandidaten voor de overname. U kunt hiervoor zelf op zoek gaan, maar vaak wordt men hierin ondersteund door externe adviseurs.

Het voordeel is dat een externe adviseur meer tijd kan spenderen aan een gedegen search. Daarnaast kan een adviseur helpen met de financiële waarding van mogelijke targets.

Hiervoor is een uitgebreid boekenonderzoek nog niet noodzakelijk. De financiële waardering kan – op hooflijnen – prima gebeuren op basis van openbaar beschikbare informatie zoals gedeponeerde jaarverslagen van de targets. Daarnaast zal bij de financiële waardering ook informatie worden verzameld worden over de huidige marktprijzen voor overname targets. Hiervoor gebruiken adviseurs vaak speciale databases.

Een ander voordeel van adviseurs is dat zij het proces ook kunnen begeleiden. Ze hebben vaak ruime ervaring met het overname proces. Hierdoor kijken ze met een bepaalde zakelijke afstand naar de targets. Het komt wel eens voor dat een MBI ondernemer zich (onbewust) teveel laat leiden door emoties, bijv. een mooi productenpakket bij de target. Een goede adviseur kan iets objectiever naar de target kijken. Daarnaast is een voordeel dat in deze fase de adviseur de ondernemer in spe kan helpen om uiteindelijk in contact te komen met de MBI kandidaten.

De due diligence bij een MBI

Nadat u tot een geschikte shortlist bent gekomen van de MBI is het noodzaak tot een dieper boekenonderzoek te komen. U zult een intentieverklaring moeten ondertekenen. Vervolgens krijgt u toestemming tot de financiële en juridische informatie die nodig is om tot een goed oordeel te komen van de gezondheid van de onderneming. U zult hierbij ondersteuning nodig hebben van uw accountant, eventueel een jurist en een adviseur. Deze kunnen op de verschillende expertisevlakken een geldige uitspraak doen m.b.t. gezondheid van de onderneming.