Overnames in ICT fors gestegen

Onlangs publiceerde dat financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) i.s.m. Computable een onderzoek naar overnames in de Nederlandse ICT markt.

Ondanks de recessie waren er in in het laatste kwartaal van 2011 in totaal 71 deals. Er waren nauwelijks grote overnames, wel in het MKB.

T.o.v. het laatste kwartaal een jaar eerder in 2010 waren er nu 41% meer transacties.

 

Bedrijfsfinanciering voor overnames

Een aantal overnames werd gefinancieerd door investeringsfondsen.

Project Hollands Fonds een minderheidsbelang in ict-dienstverlener Ordina. Deze investeringsmaatschappij wordt financieel gesteund door Rabobank en Delta Lloyd. Andere venture capitalists waren Van der Ende & Deitmers (o.a. investeringen in Pictura en Quadia Web TV) en Prime Technology Ventures en Henq Invest die samen voor 9,2 miljoen euro in software-ontwikkelaar Mendix  investeerden.

Strategische overnames

Een aantal beursgenoteerde partijen waaronder TomTom, Imtech en KPN voerden overnames van kleinere branchegenoten uit.

Wolters Kluwer zich weer met een aankoop van Legal Intelligence (Quay Consult), een Rotterdams zoekmachinebedrijf voor juristen en fiscalisten.

Concurrent Reed Elsevier begaf zich ook op de overnamemarkt. Eind 2011 kocht het Elsevier-onderdeel Ariadne Genomics, een internationale leverancier van analysetools en taaltechnologie voor biologische en biomedische wetenschappers.

Eerder nam Reed Elsevier Accuity over en voerde het de overname uit van Quosa.